Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

V Teplicích se koná svátek horolezců

21.8.2019
čtenost 575

TEPLICE NAD METUJÍ - Ve čtvrtek 22. srpna začne 36. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.

V Teplicích se koná svátek horolezců

Teplice nad Metují se od čtvrtka 22. do neděle 25. srpna stanou dějištěm dalšího Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Během 36. ročníku oblíbené akce čeká návštěvníky přehlídka soutěžních i nesoutěžních filmů z celého světa s horolezeckou a jinou sportovní tematikou, výstavy fotografií, přednášky, besedy i koncerty.

Hlavním hostem festivalu bude britský světově proslulý horolezec, alpinista a dobrodruh Leo Houlding. Do Teplic míří také Marek Holeček a Zdeněk Hák, kteří jsou jako jediní Češi v předvýběru 58 horolezeckých výstupů na ocenění Piolets d'Or 2019 za rok 2018, a to s výstupem na Kyazo Ri (6186 m) v Nepálu a přijede i sportovní lezkyně a vicemistryně ČR v lezení na obtížnost Gábina Vrablíková.

„Do mezinárodní odborné poroty festivalu přislíbil účast slovenský profesionální fotograf Martin Žilka, horolezec, dobrodruh a filmař Viktor Kuna a publicista, fotograf a autor knihy Navždy první, Martin Krejsa, který svou knihu na našem festivalu představí. Předsedou odborné poroty bude horolezec a ředitel festivalu Hory a Mesto Alan Formánek," říká za organizátory Adéla Hrdinová.

Kromě besed nabídne festival také bohatý doprovodný program. Konat se budou například závody v boulderingu pro děti i dospělé, běh skalami a různá sportovní klání a soutěže v parku, výstavy fotografíí a hudební program na fotbalovém hřišti, kde v pátek vystoupí kapely Vypsaná fiXa, Fast Food Orchestra a skupina Divy, v sobotu v parku zahrají Čardáš klaunů a The Atavists.

Nedělní program zakončí festival bohoslužbou za zemřelé horolezce, losováním divácké soutěže a vyhlášením vítězných filmů, během kterého porota rozdá Boryše - vyřezávané sošky z dílny řezbáře Petra Kysely.

Více informací najdete na www.horolezeckyfestival.cz nebo na festivalovém fb profilu.

Redakce
NachodskySWING.cz
Foto: Pavel Borna

Čtěte také