Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Divadelní festival ťuká na dveře

4.2.2020
čtenost 599

ČERVENÝ KOSTELEC - Na divadelní přehlídce v Divadle J. K. Tyla bude k vidění 11. inscenací.

Divadelní festival ťuká na dveře

Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci bude opět hostit Východočeskou přehlídku amatérského činoherního a hudebního divadla. V rámci jejího 23. ročníku se diváci od čtvrtka 20. do neděle 23. února mohou těšit na celkem jedenáct inscenací devíti různých souborů. Domácí Divadelní soubor Na tahu a Náchodská divadelní scéna si totiž střihnou komedie hned dvě. Součástí přehlídky, na kterou míří také například divadelníci z Pardubic, Týniště nad Orlicí, Poděbrad či Holic, budou samozřejmě také rozborové semináře jednotlivých představení s odbornou porotou. 

Program divadelní přehlídky

Čtvrtek 20. února

10.00
Vánoční sen
Divadelní spolek Jiří, Poděbrady
Je Štědrý den. Ve všech rodinách si sednou lidé u sváteční večeře, jen mrzoutský skrblík je doma sám se svými zlaťáky. Kromě svých peněz však nemá rád nic a nikoho. Vánoční sen mu přivede tajemné návštěvy, se kterými prožije něco neobyčejného ….

15.00
Detektor lži
DS NA TAHU, Červený Kostelec
Černá groteska mapující ruské manželství

19.30
Cesta kolem světa za 80 dní
DS Jirásek, Nový Bydžov
Román Julese Verna v jevištní adaptaci Pavla Kohouta (1962) a dramaturgické úpravě Alexandra Gregara.

Pátek 21. února

10.00
Doktor v domě
Náchodská divadelní scéna z. s., Náchod
Hra doktor v domě pojednává o studentech medicíny jejichž soužití na studentské koleji přináší mnohé strasti, ale také slasti. Do jejich soužití zasahuje nejen láska, ale také známý profesor anatomie a chirurg Sir Lancelot, který rozčeří vody jejich pohodového a trochu rozpustilého studentského života. Klidu jim nepřidají ani zdravotní sestry ze zdejší nemocnice, či zřízenec, který tak trochu zanedbával své zdraví …

15.00
Generálka Jeho Veličenstva
Náchodská divadelní scéna z. s., Náchod
Hra líčí poslední období života císaře Napoleona, který po osudové porážce v bitvě u Waterloo je vězněn na ostrově Svatá Helena, kde spolu se svými dvěma generály se snaží vzdorovat neprůstřelným zákonům anglické koruny. Do této neutěšené situace přichází kurážná žena z lidu Josefína Pontiová, aby si s Napoleonem vyřídila svoje osobní účty. Svou neohrožeností dokáže často víc než proslulí generálové, což potvrdí i sám Napoleon, kterému nakonec pomůže ke zmírnění podmínek v jeho zajetí.

19.30
Šéf kontra vagabund
DS NA TAHU, Červený Kostelec
Před téměř 200 lety napsal Johan Nepomuk Nestroy veselou frašku Lumpácivagabundus, která měla ve své době veliký úspěch. A i v současné době ji pro svoji nespornou kvalitu hrají profesionální divadla v celé Evropě. My jsme si ji dovolili upravit do podoby, která může oslovit i současného diváka. Její děj jsme vsadili do televizního studia a udělali si legraci ze současných televizních soutěží, reality show a ostatních slaboduchých programů.

Sobota 22. února

10.00
Krysař
Divadelní soubor KD Holice
Na motivy Dykova románu, jehož Krysař vychází ze staroněmecké báje.

13.00
Neběhej s nůžkama v ruce
DS Tyl Říčany
Když byl Charlie malý, říkala mu maminka: „Neplav moc daleko, nebav se s lidma, který neznáš a neběhej s nůžkama v ruce“. Poslušný Charlie prožije velkou část života podle pravidel, a když mu diagnostikují Lou Gehringovu nemoc, uvědomí si, že svůj život promarnil. Jako vždycky, když o něco šlo, utíká. Nevhodné pro děti do 15 let.

16.00
Haló
U.F.O. Unie Ftipných Osobností, Týniště nad Orlicí
Prosperující podnik, spousta peněz a krásná mladá žena. Tohle všechno Lumír má. Vlastně je to šťastný chlap, zdálo by se... Jenže Lumír má také chamtivou bývalku, syna, který moc chytrosti nepobral, a navíc stále tíživější pocit, že až tu jednou nebude, nikdo si na něj nevzpomene.

19.30
Příběhy obyčejného šílenství
Divadelní spolek Ochos, Smiřice
Nahořklá komedie o Petrovi a panoptiku okolo něho. Je divný Petr nebo je divné vše okolo? Jsou lidé, kteří ho obklopují vyšinutí, šílení? Nebo je šílený on sám?
Jedna z nejúspěšnějších českých divadelních her posledních 18 let. Byla napsána v roce 2001, kdy měla premiéru v Dejvickém divadle.

Neděle 23. února

10.00
Hra na vlka
Divadlo Exil, Pardubice
Hlavní hrdina příběhu, spisovatel Paul, oživuje vzpomínky na čtyři ženy, se kterými měl vztah. Zaměřuje se na jejich dominantní vlastnosti a nevykresluje je právě lichotivě. Předkládá své partnerky čtenáři jako karikatury. Na sebe hledí nekriticky. Může mu to projít? Spisovatel zapomněl, že příběhy mohou ožít. A co teprve, když se Jiřina, Mia, Kristýna a Emma setkají? Paul přestává být pánem svého vlastního románu. 

Vstupenky je možné zakoupit v regionálních informačních centrech.

Redakce
NachodskySWING.cz
Foto z inscenace Šéf kontra vagabund: archiv DS Na tahu Č. Kostelec

Čtěte také