Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

PSO živým koncertem „Na shledanou!“ dokončí svou karanténní hudební trilogii

8.6.2021
čtenost 1413

POLICE NAD METUJÍ – Už v neděli 13. června se koná koncert Police Symphony Orchestra.

PSO živým koncertem „Na shledanou!“ dokončí svou karanténní hudební trilogii

Mladí hudebníci z Police nad Metují po dlouhých měsících půstu zahrají 13. června 2021 od 17 hodin před diváky. Venkovním koncertem „Na shledanou!” tak završí covidovou trilogii projektů „Na slyšenou!“ a “Na viděnou!”. Toužebně očekávaný návrat Police Symphony Orchestra se uskuteční v domácí Polici nad Metují na sjezdovce „Nebíčko“. Orchestr pro návštěvníky chystá více než hodinový hudební program s veřejným představením a křtem publikace, která mapuje desetiletí jejich existence. Další podrobnosti o koncertu a jeho pravidlech najdete na webu a sociálních sítích tělesa.

Za malý zázrak považuje zakladatelka PSO Petra Soukupová, že se v karanténě k orchestru připojilo několik nových členů, kteří už se zapojili také do zkoušení: „Myslím, že na návrat budeme připraveni v plné síle. Naposledy jsme se s diváky viděli na Sousedské v loni v září, což je už 9 měsíců. Těšíme se, že se všichni zase potkáme, že budeme hrát naživo, živým lidem, živou hudbu. To žádný digitální počin nenahradí.” 

Kulturní život orchestru utlumila pandemie jen zdánlivě, protože muzikanti na počátku roku 2021 vyslali signál, že o kulturu hodlají pečovat a dali o sobě vědět projektem „Na slyšenou!“, kdy prostřednictvím místních rozhlasů živě zahráli do více než 80 měst a obcí po celé republice. Pár týdnů na to navázali přípravou a realizací druhé části projektu „Na viděnou!“. Nehráli sice živě, ale vybrali několik koncertních skladeb, které ukryli do výtvarně zpracovaných QR kódů. Prostřednictvím plakátů ve více než 220 zapojených místech si je mohl prohlédnout každý, a to pomocí mobilního zařízení.  

V období karantény se orchestr zapojil do mezinárodního projektu Strings4All. Jeho cílem je získat použité, stále funkční struny a poslat je mladým hudebníkům do zemí, kde toto vybavení není zdaleka tak dostupné a samozřejmé jako u nás. První kolo sbírky, do které se zapojily například Česká filharmonie, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Hradec Králové, vynesly přesně 808 strun pro muzikanty ve Venezuele a Kolumbii.

Zdravotnický personál v celé zemi má za sebou velmi těžké období. Přestože se svět
v uplynulých měsících hodně zpomalil, v nemocnicích to bylo přesně naopak. Proto se dobrovolníci z řad orchestru rozhodli podpořit a hudbou potěšit právě zdravotníky a personál nemocnic. Malá kapela se od února do května vydávala s krátkým repertoárem do areálu náchodské nemocnice a hrála lékařům, sestřičkám i pacientům. Po mírném rozvolnění se pak ještě vypravila na minitour po nemocnicích v Broumově, Jičíně, Ústí nad Orlicí, Chrudimi, v Mělníku a zavítala i do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Všude tam se hrálo pod okny. „A pokud se podařilo zlepšit alespoň jednomu člověku den, mělo to smysl,” doplňuje Petra Soukupová.

PSO už teď plánuje také prázdninový program. 18. srpna 2021 zahájí Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci společným koncertem s Tomášem Klusem a na konec léta připravuje druhý ročník „Sousedské“ v Polici nad Metují. Termín je 29. srpna 2021. 

Redakce
NachodskySWING.cz

 

Čtěte také