Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

V Náchodě probíhá měření kvality ovzduší

24.5.2016
čtenost 1027

NÁCHOD - Po pěti letech se měří stav a kvalita ovzduší u mezinárodní komunikace v centru města.

V Náchodě probíhá měření kvality ovzduší

V pondělí 23. a v úterý 24. května se v Náchodě u mezinárodní komunikace I/33 provádí měření stavu a kvality ovzduší. Měřicí místo bylo, v návaznosti na minulá měření, zvoleno před budovou Vyšší odborné školy stavební a Střední průmyslové školy stavební arch. Jana Letzela u okružní křižovatky u Slávie, protože reprezentuje tranzitní dopravou nejvíce zatíženou část města.

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem provádí čtyřiadvacetihodinové měření základních plynných škodlivin, suspendovaných částic (prachu) frakce PM10 a klimatických podmínek pomocí měřicího vozu a také odběr vzorků ozduší a následné stanovení benzo(a)pyrenu. Výstupem měření bude porovnání naměřených a limitních imisních koncentrací uvedených v Nařízení vlády č. 597/2006 Sb. o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší.

“Poslední takové měření proběhlo v Náchodě v roce 2010. Pokud se potvrdí skutečnost, že imisní koncentrace škodlivin v ovzduší jsou dlouhodobě překračovány, je to další vážný argument pro jednání nejen s Ředitelstvím silnic a dálnic, o nutnosti výstavby obchvatu města Náchod. Není možné dlouhodobě tolerovat významnou zdravotní zátěž obyvatel města emisemi, kterou navíc tvoří převážně tranzitní doprava,“ uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také