Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Obchvat dostal zelenou

13.2.2017
čtenost 5347

NÁCHOD - Krajský úřad zamítl všechna podaná odvolání ke stavbě obchvatu Náchoda a výstavbě tak zřejmě už nic nebrání.

Obchvat dostal zelenou

Město Náchod by se konečně mělo dočkat obchvatu. Stavba, na kterou většina řidičů čeká mnoho let, by měla vyřešit celou řadu problémů spojených s tranzitní dopravou.

„Je to skvělá zpráva, pro Náchod si troufám říci - historický moment. Po dvaceti letech usilování o tuto klíčovou dopravní stavbu nyní konečně můžeme začít s tou opravdovou přípravou stavby. Společně s místopředsedou vlády a náchodským zastupitelem Pavlem Bělobrádkem teď můžeme začít zvonit na zvonky a jednat s vlastníky dotčených pozemků a staveb v trase obchvatu, tak jak jsme již před časem avizovali," komentoval rozhodnutí starosta Náchoda Jan Birke.

V minulosti slíbil podporu stavby obchvatu při své návštěvě Náchoda také premiér Bohuslav Sobotka. „Předsedu vlády jsem o této skvělé zprávě ihned informoval a potvrdil, že Náchodu pomůže se zajištěním finančních prostředků na výkupy pozemků a další přípravu stavby," dodal Birke.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl svým rozhodnutím ze dne 8. 2. 2017 všechna podaná odvolání ke stavbě obchvatu Náchoda a svým rozhodnutím tak potvrdil rozhodnutí odboru výstavby Městského úřadu v Náchodě ze dne 16. 2. 2016, proti kterému bylo podáno celkem 23 odvolání a všechna tak byla krajem zamítnuta. Proti tomuto rozhodnutí se podle správního řádu už nelze odvolat.


Vizualizace obchvatu Náchoda

Od prvního podání žádosti o územní rozhodnutí v roce 2009 uplynulo celkem osm let. Během územního řízení bylo třeba vypořádat se s téměř stovkou námitek a celý spis nyní obsahuje více než 2800 stran. Samotné územní rozhodnutí čítá 230 stran.

Trasa obchvatu by měla vést přes Vysokov, Kramolnu, Dolní Radechovou, Babí a Běloves, kde by se před státní hranicí napojila na stávající silnici I/33. Na komunikaci dlouhé 6430 metrů by mělo být vystavěno například 14 mostů a 2 tunely. Předpokládaná cena je zhruba 2,2 miliardy korun. 

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také