Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Revitalizace pevnosti Dobrošov se zatím nekoná

8.8.2018
čtenost 431

DOBROŠOV - Rada Královéhradeckého kraje byla nucena zrušit veřejnou zakázku na revitalizaci pevnosti na Dobrošově.

Revitalizace pevnosti Dobrošov se zatím nekoná

Rada Královéhradeckého kraje zrušila veřejnou zakázku „Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov – stavební práce II“. Do výběrového řízení se přihlásila pouze jedna stavební firma, která nyní na vlastní žádost odstoupila. Důvodem je aktuální stav výrobních kapacit, kdy je stavební trh přesycen. Kraj plánuje zakázku v nejbližší době znovu vyhlásit.

„Vojenská pevnost Dobrošov patří mezi významné památky naší historie a jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů v našem kraji. Je proto naší povinností objekt opravit a zatraktivnit pro návštěvníky. Děláme vše pro to, abychom vybrali dodavatele stavby, neexistuje však způsob, jak stavební firmy přimět, aby se o zakázku ucházely,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

„V této chvíli budeme revidovat projekt a upravovat zadávací podmínky. Od 1. listopadu také v objektu zimují netopýři, z toho důvodu budeme nuceni zahájit stavbu až v polovině dubna příštího roku. Stavbu musíme dokončit do podzimu roku 2020. Nepředpokládáme, že by to čerpání dotace mělo ohrozit. Nové výběrové řízení na stavební práce vypíšeme začátkem září. Jak bylo výše řečeno, potřebujeme čas na revizi projektu, zadávacích podmínek a poupravit harmonogram některých činností na stavbě,“ doplnil radní Václav Řehoř, odpovědný za oblast investic a majetku.

Královéhradecký kraj hodlá do pevnosti Dobrošov investovat celkem víc než 94 milionů korun. Devadesát procent této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

„Muzeum Náchodska nyní zajišťuje provoz pevnosti, která je na hranici havarijního stavu, v maximální možné míře, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků. Celý srpen je otevřeno každý den, kromě pondělí, a to vždy od 9:45 do 15:15, kdy odchází poslední prohlídka. V září a říjnu bude otevřeno pouze o víkendech a svátcích,“ sdělil ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari.

Situaci, kdy se předání pevnosti k rekonstrukci odsunulo, muzeum pohotově využilo k přípravě speciálních akcí pro návštěvníky. Na začátku září se v souvislosti s „osmičkovým“ výročím Mnichova uskuteční vzpomínková akce s ukázkou bojové techniky a beseda s odborníkem na problematiku vojenství.

„22. září se připojíme k akci Světla nad bunkry, což je celostátní projekt, kdy jsou návštěvníky a personálem nasvěcovány objekty československé pevnostní linie po dobu dvaceti minut. 28. září budeme mít akci Na svatého Václava do pevnosti skoro zadara – vstupné poloviční pro všechny návštěvníky za 40 korun. Na státní svátek 28. října otevřeme ke speciálním prohlídkám srub Jeřáb s ukázkou výstroje a vybavení objektu,“ dodal ředitel.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také