Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Z řeky a Montace uklidili dobrovolníci skoro tři metráky odpadků

17.9.2018
čtenost 878

NÁCHOD - V sobotu 15. září se dobrovolníci zapojili do celosvětového úklidu.

Z řeky a Montace uklidili dobrovolníci skoro tři metráky odpadků

Celá planeta byla uplynulou sobotu 15. září zasažena úklidovou vlnou, při které se 13 milionů lidí ze 144 zemí připojilo k největší mírové občanské akci v dějinách. Světový úklid začal na Fidži a po 24 hodinách skončil na americké Samoi. Nejvíc dobrovolníků zaznamenali v Indonésii, Pákistánu a USA s 3,3, 3 a 1,5 miliony účastníků, přičemž největší procento účasti obyvatel měl Kyrgyzstán se sedmi procenty.

„Z dat, která máme k dispozici, vyplývá, že v České republice se v sobotu konalo 463 úklidů, kterými jsme tak přispěli k úspěchu celé akce. Více než deseti tisícům dobrovolníků se během jednoho dne podařilo uklidit z přírody přes 100 tun odpadů. Za nás jim patří velký dík," sdělil za organizátory akce Miroslav Kubásek.

Uklízelo se i v Náchodě. Tam se dobrovolníci sešli v 9 hodin na Mánesově nábřeží a uklízeli les Montace a břehy i koryto Metuje až k čerpací stanici Benzina.

„Během tří hodin jsme nachodili zhruba osm kilometrů a nasbírali téměř tři sta kilogramů odpadu od nedopalků přes plastové i skleněné lahve po stany či kočárek. Bohužel jsme našli také tři použité injekční stříkačky," upozornila náchodská organizátorka úklidu Denisa Pokorná.

Do dalšího úklidu se v Náchodě zapojí na jaře v rámci akce Ukliďme Česko.

Hana Stoklasová
NachodskySWING.cz

Čtěte také