Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Modelářský kroužek v České Skalici slaví deset let

24.7.2020
čtenost 1145

ČESKÁ SKALICE - Modelářské centrum nezahálí. Slaví deset let, chystá výstavu a nabírá nové členy.

Modelářský kroužek v České Skalici slaví deset let

V České Skalici úspěšně pokračuje činnost modelářského centra pod vedením manželů Karlíčkových. Toto léto je to přesně deset let od otevření první modelářské dílny. Ze skupinky šesti malých modelářů se kroužek za deset let několikanásobně rozrostl.

„Už nám přestala stačit malá dílnička, bylo nutné situaci řešit, abychom měli dostatek prostoru pro všechny malé modeláře. Za největší úspěch považujeme vybudování nové moderní klubovny s bezbariérovým přístupem. Nová klubovna vznikla za přispění Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj a díky pomoci města Česká Skalice.V klubovně je několik dílen, v hlavní místnosti je výbava pro stavbu a barvení modelů, na tuto místnost navazuje dílna pro truhlářské práce, další důležitou místností je programovací dílna pro výuku programování 3D programů. V říjnu loňského roku jsme otevřeli kroužek v novém kabátě poté, co jsme úspěšně novou klubovnu zkolaudovali. V průběhu podzimu a zimy 2019 a prvních tří měsíců letošního roku novou klubovnu navštěvovalo více než třicet mladých modelářů. Prostory klubovny využívalo také patnáct modelářů z kroužku z DDM Bájo. Do České Skalice se sjížděly na kroužek děti ze všech koutů Královéhradeckého kraje, vlakem, autobusem i na kole, z Náchoda, Červeného Kostelce, Nového Města nad Metují, Jaroměře i Hradce Králové," říká Oldřich Karlíček.

Ani desátý rok existence v centru nezaháleli.

„Školní rok 2019-2020 jsme začali v září účastí na Dni spolků, kde jsme uspořádali modelářské dílny pro širokou veřejnost. V říjnu jsme se zúčastnili výstavy v Dobrovickém muzeu cukrovarnictví, kde jsme prezentovali modulovou železnici a činnost kroužku. V listopadu se několik členů klubu zúčastnilo soutěže Českotřebovský vehikl, kde měli se svými modely úspěch a získali ocenění. Zářijovou výstavu vláčků jsme loni přesunuli na předvánoční období, adventní výstava měla neopakovatelnou atmosféru a velký úspěch u návštěvníků, kterým přinesla v tomto hektickém období příjemné chvilky strávené s modely vláčků," pokračuje Oldřich Karlíček.

Naplno se od loňského září opět rozjel nejen modelářský kroužek, ale byla zahájena i činnost nového programovacího kroužku.

„Do něj jsme přijali zájemce o programování, kteří se hned pustili do kreslení prvních modelů pro 3D tisk. S dětmi jsme zkusili vytisknout model lehkého bojového opevnění, modely zvířátek, lavičky a další doplňky. Druhá část programovacího kroužku pokračovala úspěšně v programování mikropočítačů ARDUINO. Pro zobrazení programovaných informací byl použit i LCD displej. Pokračovali jsme s kreslením výkresů pro CNC frézu, zkusili jsme vyrobit rozhraní na modulovou železnici, tedy profil z překližky vyřezaný podle 3D výkresu, a dále Cu pražce v měřítku 1:120," upřesňuje Oldřich Karlíček.

V únoru letošního roku zorganizovali manželé Karlíčkovi výstavu železničních modelů v Dobrušce, kam se po roční odmlce vrátili na Střední průmyslovou školu elektrotechniky a informačních technologií. Předvedli nové modely a pro zájemce uspořádali asistované jízdy s modelovými vláčky. Největší úspěch měly modelářské dílničky, které byly v obležení malých i velkých nadšenců pro modelaření.

Činnost dětského modelářského kroužku zastavila až mimořádná koronavirová opatření.

„V krizových měsících březnu až květnu jsme ve spolupráci se Střední průmyslovou školou v Dobrušce, skauty Jaromeř, Církví bratrskou a přátel vyráběli na 3D tiskárnách ochranné štíty. Tím jsme využili naši výbavu pro 3D tisk držáku a na CNC fréze jsme vyřezávali plexisklo pro všechny tiskaře v naší skupině. Zdarma jsme vyrobili a rozvezli více než 1800 štítů do nemocnic, domovů pro seniory, obvodním lékařům, zubařům, městským strážníkům, pečovatelským službám, učitelům ve školách i školkách a mnoha dobrovolníkům. Financování materiálu na výrobu zastřešily sbory Církve bratrské v Bystrém a Dobrušce. Všichni jsme měli radost, že dokážeme společně pomáhat lidem v první linii. Z důvodu opatření Vlády ČR jsme museli na jaře zrušit výstavu ná zámku v Novém Městě nad Metují a několik modelářských workshopů, ale vše si jistě vynahradíme na podzim letošního roku,"
doplňuje Oldřich Karlíček.

V průběhu prázdnin chystá Modelářské centrum už 13. ročník výstavy vláčků a modelů, která se bude konat v klubovně zahrádkářů v České Skalici od 18. do 20. září. K vidění budou modelová kolejiště, modely plastikové i papírové, připraveny budou dílny a další doprovodný program. V září se uskuteční také nábor nových mladých modelářů. Hlavní náplní modelářského kroužku je stavba modelů a tvorba krajinek. Pokročilejší modeláři se naučí práci se dřevem, pájení a letování, osvojí si základy elektro. Dále se naučí základům obsluhování a programování DCC vláčků. Novinkou je obsluha a programování CO2 laseru, CNC frézy a 3D tiskárny. Mladí modeláři se v průběhu roku mohou zúčastnit také několika modelářských soutěží, výstav nebo modelářských setkání.

Informace o činnosti jsou k dispozici na www.modelarskecentrum.cz.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také