Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Muž se vydával za poslíčka a okrádal seniory

10.6.2020
čtenost 901

NÁCHODSKO - Dvaapadesátiletému muži hrozí za minimálně sedm krádeží až osm let vězení.

Muž se vydával za poslíčka a okrádal seniory

Krajští kriminalisté zahájili trestní stíhání proti dvaapadesátiletému muži z Náchodska, kterému kladou za vinu nejméně sedm krádeží v domovech seniorů či domech s pečovatelskou službou na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku, ke kterým mělo docházet v období od října 2019 až do současnosti.

Muž okrádal seniory i v době nouzového stavu a téměř ve všech případech vyrážel na své výpravy na kole. Před dveřmi zazvonil na některý ze zvonků a vydával se za balíkovou službu, poslíčka nebo někoho, kdo hledá zaměstnance. Uvnitř objektu se vloudil do bytu či pokoje seniora pod záminkou napsání vzkazu pro sousedního obyvatele nebo někoho z personálu. Nechal si od starých lidí přinést papír a psací potřeby, někdy i vodu k pití. Mezitím jim sebral peníze nebo peněženku s finanční hotovostí i doklady. Celkovou škodu kriminalisté sečetli na bezmála 17 tisíc korun.

Pokud se však muž spoléhal na svůj nenápadný vzhled i špatnou paměť seniorů, tak se přepočítal. „Díky záznamům z bezpečnostních kamer kriminalisté zadokumentovali nejen to, kdy a jak se muž za seniory dopravoval, ale i jeho vizáž pod rouškou a v neposlední řadě i ukradedené věci. Vzhledem k tomu, že tři ze sedmi zadokumentovaných případů muž provedl v době nouzového stavu, vyšetřovatel proti němu zahájil trestní stíhání podle vyšší trestní sazby, a to pro zločin krádeže vloupáním - ke vniknutí do objektů užíval lsti, v případech mimo nouzový stav pak za přečiny krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody," upřesnila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Vzhledem k hrozbě vysokého trestu soudce akceptoval návrh státního zástupce na vzetí do vazby a další vyšetřování probíhá vazebně.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také