Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

V Opočně jezdí po novém obchvatu

11.8.2020
čtenost 589

OPOČNO - V úterý 11. srpna byl slavnostně otevřen obchvat města.

V Opočně jezdí po novém obchvatu

Stavba první etapy přeložky silnice II/298, která je důležitou spojnicí Dobrušky a Hradce Králové, je dokončena. Obchvat Opočna odvede v rámci rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny tranzitní dopravu z centra města. Stavba vyšla na 147 milionů korun.

„Dopravní zatížení měst a obcí v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny výrazně narostlo. Obchvat Opočna je jednou z důležitých staveb, které zklidní dopravu v zastavěných oblastech a podstatně zlepší životní podmínky a zvýší bezpečnost obyvatel, především dětí, které doposud musely chodit přes frekventovaný tah přetínající náměstí. Stavba je významná pro dopravu v celém regionu a mimo jiné pomůže lepší orientaci návštěvníků Opočna i Orlických hor,“ hodnotí přínos obchvatu hejtman Jiří Štěpán.

Významnou součástí ochvatu je nová okružní křižovatka v Nádražní ulici U Jordánku, která umožňuje bezproblémové napojení vozidel přijíždějících od Hradce Králové i Českého Meziříčí a nijak nenarušuje ráz okolní krajiny.

„Význam této přeložky ještě vzroste po zprovoznění dálnice D11 do Jaroměře. Na tento severní ochvat Opočna naváže v budoucnu druhá část, která povede od nové okružní křižovatky po přemostění Zlatého potoka a napojí se na stávající silnici II/298 na Třebechovice pod Orebem,“ upozorňuje první náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Dokončený úsek má přes dva kilometry. „Součástí stavby jsou vedle železobetonové lávky pro chodce a cyklisty také protihlukové stěny, protihlukový val osázený dřevinami, propustky a opěrná zeď. Před zahájením samotné stavby bylo navíc nutné udělat přeložky inženýrských sítí. Přeložka II/298 bude sloužit nejen pro obsluhu průmyslové zóny na Rychnovsku, ale také jako důležitá přístupová komunikace do Orlických hor,“ doplňuje radní pro investice a majetek Václav Řehoř.

„Průběh stavby byl z našeho pohledu ukázkový. V případě nečekaně vzniklých problémů, které se při každé výstavbě vyskytnou, jsme díky spolupráci s investorem a stavebním dozorem vždy našli rychlé a funkční řešení. Práce probíhaly za zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření i v době nouzového stavu a dílo jsme dokončili ve stanoveném termínu v nejvyšší kvalitě,“ uzavírá Jiří Albrecht, ředitel oblastního závodu Sever společnosti M-SILNICE, a. s.

Investorem stavby, která začala v březnu 2019, je Královéhradecký kraj, administraci projektu zajišťuje Centrum investic, rozvoje a inovací. Na financování stavby, jež je součástí projektu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“, se vedle kraje podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu dotací ve výši 110 milionů korun. Náklady na samotnou stavbu dosáhly výše 136 milionů, celá akce pak vyšla na 147 milionů korun.

Redakce
NachodskySWING.cz

 

Čtěte také